7 Nisan 2009 Salı

İstanbul Modern'de Fantastik Günler!

İstanbul Modern Sinema, 9-26 Nisan tarihleri arasında “İpler Kimin Elinde?” başlıklı programla izleyiciyi; insanlar, kuklalar, metafizik güçler ve olayların fantastik dünyasının baş döndürücü ve sürprizlerle dolu diyarlarına davet ediyor.

“İpler Kimin Elinde?”

“İpler Kimin Elinde?” başlıklı seçkide, Japon yönetmen Takeshi Kitano’nun “Bebekler”, yönetmen Spike Jonze’un “John Malkovich Olmak”, Ezel Akay’ın “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?” Hou Hsiao-Hsien’in “Kırmızı Balonun Yolculuğu” ve Anders Ronnow-Klarlund’un “İpler” adlı filmleri gösterilecek.

Kuklalı Kısalar bölümünde ise Norman McLaren’in "Komşular", Grant Munro’nun “Oyuncaklar” ve Chris Lavis & Maciek Szczerbowski’nin “Tutli-Putli Hanım” adlı filmleri yer alıyor.

Japon yönetmen Takeshi Kitano, adını Japonya’nın geleneksel kukla tiyatrosu Bunraku’dan alan büyüleyici filmi “Bebekler”de, aşkın mantığa üstün geldiği, acı, hüzün ve kalp kırıklıklarıyla dolu, iç içe geçmiş üç öykü anlatıyor.

Yönetmen Spike Jonze ise Charlie Kaufman’ın parlak şaşırtmacalar ve çelişkilerle bezeli dahice senaryosuyla, bir sokak kuklacısının tesadüf eseri John Malkovich’in zihnine açılan bir kapıyı keşfederek 15 dakikalık Malkovich deneyimi yaşamasını aktaran metafizik aşk komedisi “John Malkovich Olmak”i özgün bir mizahla sunuyor.

Yönetmen Ezel Akay da Levent Kazak’ın senaryosunu yazdığı, Haluk Bilginer ile Beyazıt Öztürk’ün oynadığı “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?” başlıklı filminde, yaşadıkları toplumun siyasal, toplumsal, ekonomik, hukuksal eleştirisini ve yergisini yapan Hacivat ve Karagöz’ü beyazperdeye taşıyor.

Seçkide ayrıca Tayvanlı yönetmen Hou Hsiao-Hsien’in, Paris sokaklarında uçuşan başına buyruk bir balon metaforu çevresinde gelişen “Kırmızı Balonun Yolculuğu”, sonsuza uzanan ipler ve onlara bağlı kuklaların yaşadığı bir efsaneyi yansıtan Anders Ronnow-Klarlund’un “İpler” adlı büyüleyici kukla animasyonunun yanı sıra Kuklalı Kısalar bölümünde ise Norman McLaren’in 1952 yılında Oscar kazanan kısa filmi “Komşular”; Grant Munro’nun bugün de geçerliliğini koruyan “Oyuncaklar” başlıklı stop-motion animasyonu ve Chris Lavis & Maciek Szczerbowski’nin En İyi Kısa Film dalında Oscar’a aday olan “Tutli-Putli Hanım” adlı filmleri gösterime sunulacak.

Bebekler / Dolls, 2002
Yönetmen: Takeshi Kitano
113’, Renkli, Japonca
Bu filmde ipler aşkın elinde! Şiirsel güzelliğiyle izleyiciyi büyülerken, ilginç kurgusuyla bam tellerini elinde tutan, her anıyla aşkı kutsayan bir film... Kelimeleri ve mantığı hiçe sayan kalp kırıklarını ve bu kırıkları tamir etmek uğruna feda edilen hayatları anlatıyor. Acının, hüznün ve melankolinin hüküm sürdüğü büyülü bir evrende iç içe geçen, üç paralel öykü...

İpler / Strings, 2004
Yönetmen: Anders Ronnow-Klarlund
88’, Renkli, İngilizce
Hepimizin bağlı ve bağımlı olduğu yere, gökyüzüne kadar uzanan iplerin ucundaki kuklaların yaşadığı bir evrendeyiz. Hayatın cennetten dünyaya sarkan iplerden aktığı bu dünyada, iki ırk arasında yüzyıllık bir savaş sürmektedir. Kehanete göre, hem kendine hem halkına yabancı bir kahraman, cennetten binlerce ipin kopmasına neden olan ve gökyüzünü ateşe boğan bu amansız savaşa son verecektir. Büyüleyici bir kukla animasyonu, sonsuza uzanan ipler ve onlara bağlı kuklaların yaşadığı bir efsane...

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? / Who Killed the Shadows?, 2005
Yönetmen: Ezel Akay
110’, Renkli, Türkçe – İngilizce altyazılı
14. Yüzyıl’da geçen hikâyede Karagöz, Moğol vergi memurlarından kaçıp Bursa'ya yerleşmiştir. Cahil ancak zeki, özellikle kızdığında söz ve hareketleriyle çevresindekileri güldüren bir Türkmen göçmenidir. Hacivat ise bir postacıdır. Uyanık, lafazan, sefahat ve eğlenceye düşkün bir fırsatçıdır. Hacivat, Karagöz'ün hasta ineğini satın alınca tanışırlar. İkili, Orhan Gazi’nin kendi adına yaptırdığı camide taş ustası olarak çalışmaya başlar. Ne var ki atışmalarıyla inşaat işçilerini güldürdükleri için işler ağırlaşır. Hacivat ve Karagöz hem inşaatı yavaşlattıkları hem de herkese laf dokundurdukları için Orhan Gazi’nin imzaladığı ölüm fermanları ile hazin sonla tanışacaktır.

Kırmızı Balonun Yolculuğu / Flight of the Red Balloon, 2007
Yönetmen: Hou Hsiao-Hsien
114’, Renkli, Fransızca, Çince
Tayvanlı yönetmenin Batı’da çektiği bu ilk filmi, başına buyruk bir kırmızı balonu takip ediyor. Paris’in sokaklarında dolanan bu balonun amacı, küçük Simon’u bir melek gibi korumaktır. Annesi Suzanne (Juliette Binoche) ise oğluna bakması için sinema öğrencisi Çinli bir kız olan Song’la anlaşır. Balon, bir çocuk fantezisinden çıkarak Paris sokaklarında gezinir ve Suzanne’ın yer aldığı Çin kukla gösterisinde duraklar. Uçuşan bir balon metaforu çevresinde gelişen gayet gerçekçi öyküde, Suzanne Çin kuklalarını yönetirken, Simon da ipsiz balon tarafından yönetiliyordur.

John Malkovich Olmak / Being John Malkovich, 1999
Yönetmen: Spike Jonze
112’, Renkli, İngilizce
Charlie Kaufman’ın parlak şaşırtmacalar ve çelişkilerle bezeli dahice senaryosuyla ilk kez bu filmde tanışıyoruz. Rağbet görmeyen kukla oyunları yazan, mutsuz bir evlilik yürüten sokak kuklacısı Craig (John Cusack), başka bir işe girmek zorunda kalır. Çalıştığı ofiste keşfettiği tünel tüm hayatını değiştirir. Bu geçit, aktör John Malkovich’in beynine gitmektedir. Craig, 15 dakikalık bu Malkovich deneyimini âşık olduğu Max ile birlikte bir iş tezgâhına dönüştürür. Ancak aşk durumu karmaşıklaşınca, kuklacı, yeteneklerini kullanarak Malkovich’i tamamen ele geçirir, kariyerini yönetmeye başlar. Bu metafizik aşk komedisi, ardı arkası kesilmeyen yeni fikirler ve sapkınlık üzerine özgün bir mizah sunuyor.

KUKLALI KISALAR / PUPPET SHORTS:

Komşular / Neighbours, 1952
Yönetmen: Norman McLaren
8’ 6”, Renkli
1952 yılında Oscar kazanan bir kısa film! Aslında kuklaları canlandırmak üzere kullanılan animasyon tekniklerini canlı oyuncular üzerinde uygulayan yönetmen esprili bir mesel anlatmış. Anlatısı bugün bile taze duran bu kısa filmde, bir çiçek uğruna kıyasıya mücadele eden iki komşuyu izliyoruz.

Tutli-Putli Hanım / Madame Tutli-Putli, 2007
Yönetmenler: Chris Lavis & Maciek Szczerbowski
17’, Renkli, İngilizce
“En İyi Kısa Film” Oscar’ına aday olan bu filmde, ana karakterimiz Tutli-Putli Hanım bir dünya eşyasıyla trene biner. Bu acayip gece yolculuğunda kötü ajanlardan sonsuz ışığa doğru uçan kelebeğiyle bir iç yolculuk yapar aynı zamanda. Metafizik göndermeleri, kuvvetli görsel anlatımı ve müzikleriyle öte-dünyada gergin dakikalar izleyiciyi bekliyor.

Oyuncaklar / Toys, 1966
Yönetmen: Grant Munro
7’ 46”, Renkli
Bu stop-motion animasyon, çocukların Noel’de aldıkları hediye oyuncaklara karanlık bir bakış yöneltiyor. Şirin oyuncakları gösteren kamera kurşun askerlere odaklanınca işler değişiyor: askerlerin mimikleri, silah-top sesleri ve gerçek savaşın cezaları... Şiddeti çekici kılan bu oyuncakları gerçek ve ürkütücü bir savaş sahnesine çeviren kısa film bugün için de geçerliliğini koruyor.

http://www.sinema.com/makale/1-7597/istanbul-modern-de-fantastik-gunler

Hiç yorum yok: