21 Nisan 2008 Pazartesi

Uluslararası Yarışma'da Altın Lale Ödülü, Semih Kaplanoğlu'nun Yumurta filmine verildi!

(20 Nisan 2008) AKBANK sponsorluğunda düzenlenen 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin ödülleri 19 Nisan Cumartesi gecesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki Kapanış Galası ve Ödül Töreni’nde sahiplerini buldu.

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Kapanış Galası’nda, çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden ve Tarkovski’nin tahtına aday gösterilen Alexander Sokurov’a Festival’in “Sinema Onur Ödülü” takdim edildi. Alexander Sokurov ödülünü İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı’nın elinden aldı.

Uluslararası Yarışma’da Altın Lale Ödülü, Semih Kaplanoğlu’nun Yumurta adlı filmine verildi. Uluslararası Altın Lale Yarışması Jüri Başkanı Michael Ballhaus’un açıkladığı ödülü filmin yönetmeni Semih Kaplanoğlu’na Fatma Girik takdim etti.

Uluslararası Yarışma’da Jüri Özel Ödülü’ne ise Alman yönetmen Dennis Gansel’in Tehlikeli Oyun adlı filmi layık görüldü. Filmin dağıtımıcısı Celluloid Dreams’den Pierre Menahem ödülü Dünyanın Bütün Sabahları filmiyle sinemaseverlerin yakından tanıdığı Fransız yönetmen Alain Corneau’nun elinden aldı.

“Kültür ve Turizm Bakanlığı Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü Seyfi Teoman’ın Tatil Kitabı adlı filmine verildi. Filmin yönetmeni Seyfi Teoman ve yapımcısı Yamaç Okur ödülü aldı.
“Kültür ve Turizm Bakanlığı Yılın En İyi Türk Yönetmeni” ödülü ise Nokta filminin yönetmeni Derviş Zaim’e verildi. Yönetmen Derviş Zaim’e ödülünü Nurgül Yeşilçay takdim etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrıca “Yılın En İyi Türk Filmi” ve “Yılın En İyi Türk Yönetmeni”ne 50.000’er YTL değerinde para ödülü de veriyor.

En İyi Kadın Oyuncu ödülü ise Gitmek filmindeki rolü ile Ayça Damgacı’ya verildi.

Bu yıl Ulusal Yarışma Jürisi’nin seçtiği En İyi Erkek Oyuncu, Ara filmindeki rolü ile Serhat Tutumluer oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu oyunculara ayrıca 10.000’er YTL para ödülü de veriyor.

Ulusal Yarışma’da Jüri Özel Ödülü’ne Ara adlı film layık görüldü. Filmin yönetmeni Ümit Ünal ödülünü, Ulusal Yarışma Jüri Üyesi Pınar Kür’ün elinden aldı.

Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI Ödülleri ise; Belçikalı yönetmen Nic Balthazar’ın yönettiği Ben X adlı filme, Ulusal Yarışma’da Seyfi Teoman’ın Tatil Kitabı adlı filmine verildi.

“Sinemada İnsan Hakları” yarışmasındaki Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE) ise Çinli yönetmen Li Yang’ın Kör Dağ adlı filmine verildi. Yönetmen Li Yang, Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğinde sunulan FACE ödül heykelciğinin ve 10.000 Euro’luk para ödülünün sahibi oldu.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın medya sponsorlarından Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Radikal Gazetesi Kültür Sanat Editörü Cem Erciyes’in açıkladığı Halk Ödülü’nü Uluslararası Yarışma’da Semih Kaplanoğlu’nun Yumurta; Ulusal Yarışma’da Çağan Irmak’ın Ulak adlı filmleri kazandılar.

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Köprüde Buluşmalar” seminerleri kapsamında ilk kez Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi düzenlendi ve Belma Baş’ın Zefir adlı projesi seçildi.

http://beyazperde.mynet.com/haber.asp?id=10853

11. Uçan Süpürge - Kısa Film Öyküsü Yarışması

11. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Beden konulu Kısa Film Öyküsü Yarışması...

(21 Nisan 2008) 113 eserin katıldığı yarışmada, Gülden Treske, Mutlu Binark ve Selen Doğan’dan oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda, 10 öykünün yazarı, festival tarihlerinde Ankara’da Işıl Özgentürk yönetiminde yapılacak olan Senaryo Atölyesi’ne katılmaya hak kazandı.

Seçilecek bir senaryo, sponsor bulunduğu takdirde filme çekilerek bir sonraki yıl festivalde gösterilecek. Sponsor adayı firmalara duyurulur!

Kazanan öyküler arasında bir derecelendirme olmadığını hatırlatalım. Seçilen öyküler ve yazarları şöyle:
“Cariye İstiare” / Harun Savaş, İstanbul
“Bir Bedenin Anatomisi” / Burcu Büyükakkaş, İstanbul
“Balon Kız” / Alperen Yeşil, İzmir
“Bir Varmış, Bir Yokmuş” / Hakkı İnanç, İstanbul
“Pasif Direniş” / Rahme Çiftçioğlu, York-İngiltere
“Göz Değmemiş Beden” / Ümit Çalışıcı, Gaziantep
Hayalperest / “Umuda Yolculuk” / Berrin Peközsoy Eroğlu, İstanbul
Magicofwings / “Cansız Manken” / Merve Özdemir, İzmir
Okyanus / “Şişme Kadın” / Demet Saka, İzmir
Armina / “Teşhir mi?” / Dilşah Özdinç, Ankara

http://beyazperde.mynet.com/haber.asp?id=10854