4 Nisan 2008 Cuma

Gizli Dosyalar (X-Files)

Gizli Dosyalar (X-Files)



Yönetmen: Rob Bowman
Senaryo: Frank Spotnitz , Chris Carter
Görüntü Yönetmeni: Ward Russell
Müzik: Mark Snow
Yapım: 1998, ABD , 121 dk.
Tür: Bilim Kurgu / Macera

Oyuncular-Karakterler
==============
David Duchovny ....Special Agent Fox Mulder
Gillian Anderson ....Special Agent Dana Scully
John Neville ....The Well-Manicured Man
William B. Davis ....The Cigarette-Smoking Man
Martin Landau ....Alvin Kurtzweil, MD
Mitch Pileggi ....Assistant Director Walter Skinner


Konu: Washington'da dönen ve tüm dünyadan gizlenen bazı oyunlar, Texas'ın kurak topraklarından, Antartika'nın buzullarına kadar tüm Amerika'da geliştirilen bir takım gizli araştırmalar, Londra'nın çok gizli toplantı salonlarında tartışılmaktadır ve bu araştırmaların arkasında gömülü olan gerçekler Mulder ve Scully'i yalanlardan daha çok rahatsız etmektedir.

Filmin bağlantılı olduğu The X-Files serisinin gözde oyuncuları David Duchovny ve Gillian Anderson filmde de başrolleri paylaşıyorlar. Yönetmenliğini Rob Bowman'ın yaptığı filmin senaryosu Chris Carter ve Frank Spotniz'e ait. Filmin diğer oyuncuları ise Ed Wood filmindeki rolü ile Oscar alan oyuncu Martin Landau ve Oscar’a aday gösterilen, Shine ve Avalon filmlerinden tanıdığımız Armin Mueller-Stahl.

1993 sonbaharında Chris Carter'ın yarattığı dizi, hayatları ve maceraları ile iki FBI ajanının para-normal, doğa üstü olayların ve açıklanamayan olayların peşindeki nefes kesici maceraları ile TV izleyicisine tanıtıldı. Dizi henüz ikinci sezonunda yayında olan tüm dizilerin ratinglerini geçerek En İyi TV Drama dalında Altın Küre ve Emmy Ödülü aldı. Üçüncü sezon boyunca ise 18-49 yaş arasındaki TV izleyicileri arasında üçüncü sırada yer aldı.
Geçtiğimiz 5 yıl içinde sayısız TV Ödülüne layık görülen dizi Amerika'da olduğu kadar yurt dışında da çok büyük ilgi gören bir fenomen haline geldi. Dizinin gözü kara FBI ajanı Fox Mulder'ı canlandıran David Duchovny ise asla diziye başlarken böyle bir ilgi ile karşılaşacağını ummamıştı. Dizi de ilk zamanlarda sadece çözülemeyen UFO ve yaratıklar hakkındaydı. Oysa ki her geçen gün dizinin konuları genişledikçe hem izleyici sayısı ve hayranı hem de yelpazesi genişledi ve çeşitlilik kazandı. Dizinin diğer oyuncusu olan Gillian Anderson ise filmde de başrolü arkadaşı ile paylaşmaya devam ediyor. İki karakter arasında olanlar platonik bir aşktan, gergin iş arkadaşlığına uzanan mükemmel bir ilişki. Bir tarafta çok güçlü, akıllı, özgür ruhlu Dana Scully diğer tarafta ise herkesin kahramanı olan Fox Mulder var. Tüm farklılıklarına rağmen ikisi de birbirlerine eşitler. Bir araya geldiklerinde elele zorlu durumların içinden çıkabilmek için iş birliği yapıyorlar. Bu işbirliği filmde de devam ediyor.

IMDB Puanı: 6.7
Beyazperde Puanı:
8.7



..:X-FİLES NEDİR:...

FBI'da yüksek fizikten, şeytana tapanlara, gözü dönmüş şiddet tarikatlarından, uzaylıların istilasına dek karanlıkta kalmış ve 'açıklanamaz 'olarak nitelendirilen bütün dosyalara X-Files adı verilir. Olaylara yaklaşımları farklı iki FBI ajanı Dana Scully ve Fox Mulder günümüz Amerika'sında çözülmemiş bu en gizemli dosyaları araştırmaktadırlar.

X-Files adı verilen bu dosyaları araştıran FBI ajanlarının maceraları yıllardan beri birçok ülke televizyonunda heyecanla seyredilmektedir. Dizi Amerika'da ilk kez 10 Eylül 1993 yılında başlamış ve halen devam etmektedir. Dizinin Amerika'da 8. Sezon bölümleri oynamaktadır.Dizinin ayrıca FIGHT THE FUTURE adlı birde sinema filmi çekilmiştir.. X-Files işlediği konulara getirdiği gerçekçi yaklaşımı sayesinde bir çok ödül de kazanmıştır. Tabii ki bu ödüllerin kazanılmasında dizi oyuncularınında ve dizi yazarı Chris Carter'ında büyük bir katkısı bulunmuştur.

Dizinin dünya çapında oldukça büyük bir hayran kitlesi bulunmaktadır. Dizi ile ilgili materyaller (kitaplar, t-shirtler, şapkalar, cd'ler, posterler vb.) özellikle yurt dışında oldukça çok alıcı bulmaktadır. Ayrıca bir çok hayranın x-files ile ilgili web sayfası bulunmaktadır. Ve bu web sayfalarının sayısı oldukça fazladır. Internet'teki herhangi bir arama motoruna girip X-Files yazdığınızda bunu açıkça görebilirsiniz.

The X-Files, Türkiye'de 1998 yaz aylarında 'Gizli Dosyalar' adıyla TGRT ekranlarında yayınlanmaya başlamış, 7. sezona kadar devam etmiş ve 2003'te yayın hakları CNBC-e'ye geçmiştir. CNBC-e kanalında Pazar günleri 21:00'da ekrana gelmekte olan dizinin yayınına ilk sezondan başlanmıştır. 7. sezonun 2005 yılında ekranlara gelmesi beklenmektedir. Türkiye'de ilk yayınlandığı yıllarda yeteri kadar tanıtımının yapılmaması, bölümlerinin oldukça geç saatlerde ve düzensiz yayınlanması gibi nedenlerden ülkemizde gereken ilgiyi görememiş olsa da The X Files, CNBC-e'de yayınlanmaya başladığından beri daha geniş bir izleyici kitlesine ulaşmaya başlamıştır.


THE TRUTH IS OUT THERE
(Gerçek orada bir yerlerde)

Hiç yorum yok: