3 Nisan 2008 Perşembe

‘Atatürk’ Filmi Projesi

‘Atatürk’ün yazdığı senaryo, Biray Dalkıran’ın yönetmenliğinde film oluyor.

Ata'ya layık bir senaryo bulunamadığı için 50 yıldır yapılamayan 'Atatürk' filmi; Ulu Önder'in ölmeden bir yıl önce Türkiye'nin ilk sinemacılarından Münir Hayri Egeli ile birlikte yazdığı senaryoyla çekilecek.

Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu'nun öncülüğünde başlatılan proje; Ata'nın manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk araştırmacısı ve yazar İlknur G. Kalıpçı ve Prof. Ercan Çitlioğlu'nun desteğiyle gündeme getirildi. Orjinalinin 'Milli Kütüphane'de bulunduğu belirtilen ve Atatürk'ün, Münir Hayri Egeli ile birlikte yazdığı 137 sayfalık senaryo; direkt olarak filme uyarlanacak. Ata'nın yazdığı senaryoda, yaşadığı dört ayrı gönül ilişkisi de yer alacak.

'Atatürk' filmi projesini, Sümer Ezgü'nün Ata'yı canlandırdığı 'Sarı Zeybek' kısa belgeselini çeken ekip hazırlayacak. Projenin yapımcılığı ve yönetmenliğini Biray Dalkıran üstlenecek. Film için 10 kişilik 'bilim kurulu' oluşturulacak; 81 ilin sivil toplum kuruluşlarının desteği alınacak.

Atatürk'ün vasiyeti olan bu filmi çekmenin kendisi için şeref olduğunu dile getiren Biray Dalkıran, 'Biz ön provayı 'Sarı Zeybek' filminde yaptık. Kostüm, makyaj, dönem atmosferi konusunda ekibimizi test ettik' dedi.

Dalkıran, şu bilgileri verdi: 'Filmde; Ata'nın sanata bakışı, duyguları, savaş sahnelerindeki hisleri yer alacak. Önümüzde uzun ve zor bir süreç var. Ata'nın 137 sayfalık senaryosuna bağlı kalmak zorundayız. Bir vasiyeti gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Atatürk'ün kötü bir senaryo yazmasına imkan yok çünkü; mucize bir adamdan bahsediyoruz. O dönemi çekeceğimiz için senaryoyu günümüzün diline çevirme çabası da olmayacak.

'Atatürk' filminin çekilmesine öncülük eden Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu Başkanı Hasan Ekşi, maliyetle ilgili şunları söyledi: 'Öngördüğümüz maliyet, 8-10 milyon dolar. Normalde çok daha yükseğe çıkması gerekiyor ama sponsorlarımız destek verecek. Hükümet, Genelkurmay ve Valiliklere de destek için başvuracağız.'

Ataturk-Filmi-Projesi

Hiç yorum yok: