2 Nisan 2008 Çarşamba

“Çingeneler Zamanı” tiyatro sahnesinde!

Paris’te "Palais de Congres" de sahnelenen "Çingeneler Zamanı" operası, Emir Kusturica’nın 1988 yapımı filminde işlediği, “küçük insanların aşk, ihanet ve suç etrafında dönen büyük öyküsünü” bu defa sahnede anlatıyor.

Emir Kusturica’nın adını sinema dünyasına yazdıran filmi “Çingeneler Zamanı”, “fantastik, çingene, punk-operaya” dönüşmüş haliyle sahnelendiği Paris’te, yıllar sonra yine büyük ilgi toplamayı başardı.

Kusturica, filmi sahneye uyarlamanın “büyük bir sirk yaratmaya benzediğini” belirtiyor. Ünlü yönetmen, 20 yıl önce yaptığı filminin romantik öyküsünün anlamını hiç kaybetmediğini düşünüyor. Kusturica’ya göre, “Doğu-Batı, zengin-fakir gibi farklı dünyaların çelişkisini konu alan hikaye, bugün her zamankinden daha geçerli.”

Çingene genç Perhan’ın hüzünlü öyküsünü anlatan “Çingeneler Zamanı” operasında, sahnedeki onlarca müzisyene akrobatlar, jonglörler ve tek tekerlekli bisiklete binen cambazlar eşlik ediyor. Operada rol alanların büyük çoğunluğu filmde de olduğu gibi profesyonel olmayan kişiler. Eserin bütün şarkıları Romanca, ancak alt yazılar seyirciye yardımcı oluyor.

Kusturica, uyarlama yaparken karşısına çıkan en büyük sorunun “sahnenin kendisi” olduğunu belirtiyor. Sahneyi önce “nasıl dolduracağını şaşırdığını” söyleyen yönetmen, “Ancak bunu yapmak zorundaydım. Aksi durumda, önünüzde duran o koca boşluk tarafından yutulursunuz” diye konuştu.

“Çingeneler Zamanı”nın “hayli şenlikli” operası, Sırbistan ve Yunanistan’da sahnelendikten sonra, Latin Amerika ve Asya ülkelerini de ziyaret edecek.

http://www.sinema.com/makale/1-6222/cingeneler-zamani-tiyatro-sahnesinde

Hiç yorum yok: